Ana içeriğe atla

TYT- Türk Dili Ve Edebiyatı; Anlatım Biçimleri ve Düşünceyi Geliştirme Yolları

 


Düşünceyi Geliştirme Yolları

Makale, deneme, sohbet gibi düşünce yazılarında yazar, söylediklerini inandırıcı kılmak, kanıtlamak, söylediklerinin daha iyi anlaşılmasını sağlamak için bir takım teknikler kullanır. Bu tekniklere düşünceyi geliştirme yolları denir.

Tanımlama

Bir kavramı, değişmez nitelikleriyle betimleme tekniğidir. Varlığın ya da kavramın ayırt edici özelliğin söylemektir. "Bu nedir?" sorusunun yanıtı olmalıdır. Örneğin "Düşünceyi geliştirme yolları, yazarın söylediklerini inandırıcı kılmak, kanıtlamak ve metnin daha iyi anlaşılmasını sağlamak için kullandığı tekniklerdir" cümlesi bir tanımdır ve düşünceyi geliştirme yollarını tanımlamaktadır.

Örnekleme

Yeterince anlaşılmayan, soyut kalan görüşlere, düşücelere somutluk, görünürlük kazandırmak amacı ile başvurulan bir tekniktir. İnandırıcı olmak amacı da vardır. Örnekleme, genelin içinden bir veya daha fazla özel belirterek yapılır. Örneğin "Bazı hayvanlar da insanlar gibi ileriyi düşünür. Karıncalar bütün yazı kışa hazırlık yaparak geçirir." cümlelerinde karıncalar örnek verilmiştir.

Tanık Gösterme

Savunulan görüş ile ilgili olarak ünlü bir kişinin, yazarın, düşünürün sözlerini doğrudan ya da dolaylı yoldan aktarım ile kullanma yoludur. Ancak, tanık olarak sözüne ve düşüncesine başvurduğumuz kişinin işlediğimiz konuda tanınmış, güvenilir bir kişi olması gerekir. "Örneklemede" kişinin adı ve bazen ve bazen eseri söylenir. Tanık göstermede ise kişinin mutlaka sözü, düşüncesi alıntılanmalıdır. Örneğin "Sanatçı, her gördüğünü yazan adam değildir. Kendi seçtiklerini, özelliklede söylenemeyenleri yazdığı için sanatçıdır o. Jean Paul Sartre, boşuna 'İnsan bazı şeyleri söylemeyi seçtiği için yazardır.' dememiş." parçasında ünlü yazar Sartre tanık gösterilmiştir.

Karşılaştırma

İki şeyi benzerlik, eşitlik ya da farklılıkları yönünden kıyaslama tekniğidir. Mukayese, ille de farklılığı vurgulamaz. Benzetmelerinde bir karşılaştırma olduğu unutulmamalıdır. "Görsel iletişim araçlarının bunca gelişmesine karşın, okumanın önemi azalmıyor." cümlesinde görsel iletişim araçları ile okuma karşılaştırılmıştır.

Benzetme

Aralarında ilgi ve benzerlik bulunan iki şeyi eşitliğe yaklaştırmaktır. Her "benzetme", aynı zamanda bir karşılaştırmadır. Örneğin "Her yazı, özellikle gazete yazısı, bir mektuptur. Tanıdığı tanımadığı herkese yazılmış bir mektup!" cümlesinde gazete yazıları, mektuba benzetilmiştir. Doğal olarak da mektupla karşılaştırılmıştır.

Sayısal Verilerden Yararlanma

Savunulan düşüncenin sayısal verilerle desteklenmesi yoludur. Bu yola "istatistikten yararlanma" da denilebilir. Örneğin "Topu topu 68 yıllık sinema tarihimizi incelediğimizde, ilk 45 yıl içinde 648 film çevrildiğini, bir başka deyişle her yıla ortalama 14 film düştüğünü görürüz." cümlesinde sayısal verilerden yararlanılmıştır.

Somutlama

Soyut durumları ve kavramları, somut kavramlarla anlatmaktır; ynai görünür kılmaktır. Örneğin "üzülmek" bir soyut kavramdır. Biz bu duyguyu daha güçlü anlatabilmek için "kalbim parçalandı" diyebiliyoruz. Aslında somut olan kalp ve parçalanmak kelimeleri, soyut olan üzülmek kelimesini somutlamış oluyor. Örnekten de anlaşılabileceği gibi; benzetme, kişiselleştirme gibi sanatlar yoluyla yapılır.


-Anlatım biçimlerini konu aldığımız yazımız buraya kadardı bizi tercih ettiğiniz için teşekkürler.

TYT, 8. sınıf anlatım biçimleri, anlatım teknikleri.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

10. Sınıf Tarih - İstanbul'un Fethi ve Fethin Dünya - Türk Tarihi Açısından Sonuçları

  İçindekiler Fethin Nedenleri Fetihe Hazırlık Bizansın Fetihe Hazırlıkları FETİH Fethin Sonuçları - Türk Tarihi Açısından Fethin Sonuçları - Dünya Tarihi Açısından  Fethin Nedenleri Bizans‘ın, Osmanlı Devleti‘nin Rumeli’deki ilerlemesine ve büyümesine engel olması. Bizans’ın Anadolu beyliklerini Osmanlı Devleti’ne karşı kışkırtarak Anadolu’daki Türk birliğini bozmaya çalışması. Bizans’ın Osmanlı şehzadelerini kışkırtarak Osmanlı Devleti’nde taht kavgalarına neden olması. Bizans’ın, Avrupa-Hristiyan dünyasını kışkırtıp Haçlı Seferleri’ne zemin hazırlaması. Anadolu ve Rumeli toprakları arasındaki bağlantının sağlanabilmesi için İstanbul’un alınmasının gerekmesi. İpek Yolu’nun Avrupa’ya açılan koluna hakim olmak. Kara ve deniz ticareti bakımından İstanbul’un önemli bir konuma sahip olması. Boğazlar yolu ile ekonomik canlılığın mevcudiyeti. Anadolu ve Rumeli arasındaki askeri geçişin kolaylaştırılmak istenmesi. II. Mehmed’in, Hz. Muhammed’in; ...

9. Sınıf Kimya Konuları

9. Sınıf Kimya Konuları 9. sınıf kimya konuları 2022-2023 eğitim öğretim yılında uygulanacak olan yeni MEB müfredatına uygun olarak hazırlanmıştır. Toplam 5 üniteden oluşmaktadır. 1. Ünite: Kimya Bilimi Simyadan Kimyaya Kimya Disiplinleri Kimyacıların Çalışma Alanları Kimyanın Sembolik Dili Kimya Uygulamalarında İş Sağlığı ve Güvenliği 2. Ünite: Atom ve Periyodik Sistem Atom Modelleri Atomun Yapısı Periyodik Sistem 3. Ünite: Kimyasal Türler Arası Etkileşimler Kimyasal Türler Kimyasal Türler Arası Etkileşimler Güçlü Etkileşimler İyonik Bağların Oluşumu Kovalent Bağların Oluşumu Zayıf Etkileşimler Fiziksel ve Kimyasal Değişimler 4. Ünite: Maddenin Hâlleri Maddenin Fiziksel Halleri Katılar Sıvılar Gazlar Plazma 5. Ünite: Doğa ve Kimya Su ve Hayat Çevre Kimyası